Medverkande

Telefon: 073-759 25 85

Mail: info(a)arbogateatern.se

Kolla in vår FB-sida!

EMELIE HERTZMAN

- Konstnärlig ledare, skådespelare, dramatiker, kostymör, ljustekniker, styrelseledamot

Produktioner: Sagan  om draken med de stora tänderna, Cecilia och Magnus Vasa, Det stora Kungakalaset, Det kungliga julkalaset, Skymning över Arboga 2016, 2017 och 2018, Fru Katarinas Gille, Historiska kläder på Catwalken


Emelie har en kandidatexamen i teaterstudier, utfärdad vid Göteborgs universitet. Inom utbildningen ryms studier vid flera universitet, bland annat Umeå och Örebro. Fokus i utbildningen ligger på drama- och teaterpedagogik samt skådespeleri, men även ljusteknik, berättande, kostym och kulturproducent finns med.


Emelie har läst teater vid Wiks Folkhögskola och Dramatik vid Marieborgs Folkhögskola. Hon har arbetat och haft praktik på Norrbottensteatern i Luleå, Orionteatern i Stockholm och Byteatern Kalmar läns teater.


Emelie arbetar även med historiska dräkter, hon föreläser, har kurser och syr dräkter på beställning. Inom dräkthistoria är Emelie utbildad vid Uppsala- och Göteborgs universitet. Hon har även läst kurser inom sömnad vid bland annat Tillskärarakademin i Göteborg och Sätergläntan


Emelie arbetar också som stadsguide i Arboga.


Mer om Emelie: emeliehertzman.wordpress.com

BO SPORRE

- Skådespelare, sångare

Produktioner: Sagan om draken med de stora tänderna, Cecilia och Magnus Vasa, Skymning över Arboga 2016, 2017 och 2018, Fru Katarinas Gille


Bo arbetar som frilansande skådespelare. Han tog studenten vid Bolandgymnasiets Teaterlinje i Uppsala och utbildade sig sedan på Ölands Musikteaterskola och på kursen Sång och Vokalgrupp vid Högalids Folkhögskola.


Bo har medverkat i ett flertal teaterproduktioner, däribland Kärlekarna - kvinnornas Decamerone, slutproduktion Ölands Musikteaterskola och Om någon såg mig, slutproduktion årskurs 2 Ölands Musikteaterskola. Under flera år har han också medverkat i Uppsala Krönikespel Ur nattomhöljda tider.


Han har även medverkat som statist och skådespelare i reklamfilmer och tv-serier, däribland Torka aldrig tårar utan handskar, Allt faller och Sommartider.ERIK ANDERSSON

- Dramatiker, kompositör, grafisk formgivare, styrelseledamot

Produktioner: Sagan om draken med de stora tänderna, Det stora Kungakalaset


Erik har studerat drama- och teaterpedagogik samt litteraturvetenskap vid Umeå Universitet. Som medlem i studentföreningen Umespexarna har han stått på scen, skrivit manus, byggt dekor samt spelat i orkestern. Erik spelar fagott i Umeå Musiksällskaps symfoniorkester och undervisar i fagott på kommunala musikskolan i Umeå.

LARS LYKTA

- Regissör, skådespelare, layout, fotograf, styrelseledamot

Produktioner: Sagan om draken med de stora tänderna, Cecilia och Magnus Vasa, Det stora Kungakalaset, Skymning över Arboga 2016 och 2017


Lars har arbetat inom kultursektorn under många år. Verksam inom bland annat; Locka Produktion, Lykta Teaterkompani, Kompani Bastard, Stockholm stad och NBV.


Lars har erfarenhet av projektledning, budgetarbete och kursverksamhet. Han är också en uppskattad pedagog och undervisar bland annat i historia.

Lejonparten av bilderna samt den här hemsidan är hans verk.    

MIRIAM RYEN

 -  skådespelare, Operasångerska

Produktioner: Det stora Kungakalaset


Miriam är utbildad vid Royal College of Music i London och vid Operahögskolan i Göteborg. Efter studierna har hon haft engagemang på bland annat Folkoperan, Confidencen, Wiener Volksoper, Theater am Gärtnerplatz, Glyndebourne, Drottningholms Slottsteater och Nationale Reisopera. Hon har gjort roller som Nattens Drottning i Trollflöjten, Valencienne i Glada änkan, Amore i Orfeo ed Euridice, Adèle i Läderlappen, Titania i A Midsummer Night’s Dream, Miss Wordsworth i Albert Herring, La Smorfiosa i L’Opera Seria, Anna Gomez i Konsuln, Madame Herz i Die Schauspieldirektor och Euridice i Orpheus in the Underworld.


2014 var Miriam sopransolist i Folkoperans kritikerrosade uppsättning av Carmina Burana på Ericsson Globe. Under 2016/2017 sjöng hon Confidante och var även understudy för La Carlotta i The Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm.

NIKLAS ULVFEBRAND

- Skådespelare, sångare

Produktioner: Det stora kungakalaset, Det kungliga julkalaset


Historiker -doktorand i arbetslivshistoria, körledare, sångare, skådespelare, författare, filmproducent, guide och verksamhetsledare för Folkhemsturen i Västerås.


Musikaliskt skolad sen unga år inom Adolf Fredriks musikklasser, Katarina gosskör. Niklas har studerat historia på Umeå universitet samt historia och litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola. Han har författat 1700-handbok i historisk verklighetsflykt, arbetat som evenemangsansvarig, verksamhetsutvecklare och guide vid Sala Silvergruva samt guide på Skokloster slott. Niklas är drivande bakom Folkhemsturen i Västerås, som visar upp det glömda folkhemmet. Han gör även egna produktioner med teater och musik.

MATHIAS WIIK

- Skådespelare

Produktioner: Det stora kungakalaset, Det kungliga julkalaset


Mathias har studerat teaterpedagogik på Marieborgs folkhögskola och vidareutbildat sig i regi bland annat på universitetet i Klaipeda, Litauen. Han har arbetat som teaterpedagog, regissör och skådespelare i femton år. Han har regisserat ett 40-tal uppsättningar med bland annat frigrupperna Teater Tropos och 4:e teatern, regiassisterat på Dramaten vid två tillfällen och skådespelat på Black Box teater, Oslo, i flera uppsättningar.


SEBASTIAN WIHLSTRAND

-Skådespelare

Produktioner: Skymning över Arboga 2016, Sagan om draken med de stora tänderna


Sebastian är utbildad teaterpedagog på Örebro Universitet. Han arbetar idag som teaterlärare på Tjörns kommun.


Inom sin utbildning har han läst kurser i scenografi, kostym, rytmik och sceniskt karaktärsarbete. Han har även läst litteraturvetenskap på Luleå Universitet.


Sebastian läste estetiskt program med inriktning teater på gymnasiet och läste därefter på Bona folkhögskolas teaterlinje i Motala.

AMANDA KILPELÄINEN ARVIDSSON

-Skådespelare

Produktioner: Skymning över Arboga 2016 och 2017


Amanda har studerat klassisk och fysisk teater på Kulturama i Stockholm. I ung ålder började hon med amatörteater i barndomsstaden Örebro där hon även studerade teater, sociologi och media på Örebro Universitet.


Amanda utbildar sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Luleå, examensår 2021.


Hon har jobbat med kortfilm, reklam, långfilm, informationsfilm och teaterproduktioner, så som Ett Skamlöst Förfarande (2017) och Mästaren och Margerita (2016).


Mer om Amanda: amandakarvidsson.wixsite.com/actress

LISEN HERTZMAN

-Skådespelare, eldkonstnär

Produktioner: Skymning över Arboga 2016 och 2017


Lisen har studerat fysisk teater på internationella linjen Acting and collabrative theatre på Valla Folkhögskola.


Lisen är frilansade skådespelare och arbetar även med cirkus och pedagogik. Hon är konstnärlig ledare och artist i eldgruppen Lield som fokuserar på att sammanföra eldkonsten med andra utryck som teater och dans för att skapa unika föreställningar.


2014 var hon med och grundade Donya Scenkonstnätverk som både sätter upp föreställningar och arbetar med vidareutveckling för kultutövare. Hon är nu aktiv medlem.


Lisen utbildar sig till Teaterpedagog på Örebro Universitet examensår 2020.

ÅSA BERGH

-skådespelare, sångerska

Produktioner: Det kungliga Julkalaset


Åsa debuterade 1979, och har sedan arbetat på många av Sveriges musikteaterscener.

Hon gjorde bland annat rollen som Ulrika i Västergöhl i original-uppsättningen

av Kristina från Duvemåla i Malmö 1995,

och på den grammisbelönade CD:n.

1998 släppte hon soloCD:n Vi sjunger inatt som säljs i samband med hennes spelningar.


Aktuell med Picknick Unique, sommaren 2017s happening på Camp Active Studios -utflyktsmålet för hela familjen - i Lovene utanför Lidköping.


Åsa arbetar även med egna konsertföreställningar på turné, aktuella just nu är: Djävla Mansfôlk! - Hyllning till Monica Z och a Peace of Lôve & Understanding med premiär våren 2017.

LEO MATTHIS DICKSON

- Skådespelare, eldkonstnär

Produktioner: Skymning över Arboga 2017, Fru Katarinas Gille 2019


Leo är en frilansande skådespelare med fokus på fysisk teater, maskarbete och clown. Inom de senaste åren har han varit verksam i gycklargruppen Sodom & Gomorron och eldgruppen Lield, där det utöver eld funnits plats för både clown och fysisk teater. Leo har tidigare gjort den ledande rollen i Kalmar Slotts skräckvandring Fasor och Illdåd, samt medverkat i två uppsättningar av den komiska eldföreställningen Dante, det brinner.


Leo har studerat teater vid Dell'Arte International School of Physical Theatre i Kalifornien, USA och på Blekinge Folkhögskola. Han har även läst musik på visprogrammet, Nordiska Folkhögskolan.


Leo har även arbetat som visartist under namnet Björn Leo, samt arbetat med pedagogisk verksamhet inom både teater, maskmakeri och cirkus.


Leo utbildar sig till Teaterpedagog på Örebro Universitet examensår 2021.

KAJSA ANDERSSON-BERG

-Regissör

Produktioner: Fru Katarinas gille, Skymning över Arboga 2018


Musikalartist som efter De Geers musikgymnasium utbildat sig vid bland annat Performing Arts School i Göteborg.


Du har bland annat kunnat se henne i produktionerna Crazy for you, Hans och Greta och Simon Boccanegra på Göteborgsoperan och i Östgötateaterns uppsättningar av Chicago, La cage aux folles och Camera.


Hon även arbetat flera år som projektledare och regissör i projekten Halloween på Kolmården och Sagojul på Kolmårdens djurpark.