Medverkande

Telefon: 073-759 25 85 Mail: info(a)arbogateatern.se

EMELIE HERTZMAN

- Konstnärlig ledare, skådespelare, dramatiker, kostymör, ljustekniker, styrelseledamot

Produktioner: Sagan  om draken med de stora tänderna, Cecilia och Magnus Vasa, Det stora Kungakalaset, Det kungliga julkalaset, Skymning över Arboga 2016, 2017, 2018, 2019 och 2020, Fru Katarinas Gille, Historiska kläder på Catwalken, Pest eller Corona


Emelie har en kandidatexamen i teaterstudier, utfärdad vid Göteborgs universitet. Inom utbildningen ryms studier vid flera universitet, bland annat Umeå och Örebro. Fokus i utbildningen ligger på drama- och teaterpedagogik samt skådespeleri, men även ljusteknik, berättande, kostym och kulturproducent finns med.


Emelie har läst teater vid Wiks Folkhögskola och Dramatik vid Marieborgs Folkhögskola. Hon har arbetat och haft praktik på Norrbottensteatern i Luleå, Orionteatern i Stockholm och Byteatern Kalmar läns teater.


Emelie arbetar även med historiska dräkter, hon föreläser, har kurser och syr dräkter på beställning. Inom dräkthistoria är Emelie utbildad vid Uppsala- och Göteborgs universitet. Hon har även läst kurser inom sömnad vid bland annat Tillskärarakademin i Göteborg och Sätergläntan


Emelie arbetar också som stadsguide i Arboga.


Mer om Emelie: emeliehertzman.wordpress.com

BO SPORRE

- Skådespelare, sångare

Produktioner: Sagan om draken med de stora tänderna, Cecilia och Magnus Vasa, Skymning över Arboga 2016, 2017, 2018 och 2019, Fru Katarinas Gille, Pest eller Corona


Bo arbetar som frilansande skådespelare. Han tog studenten vid Bolandgymnasiets Teaterlinje i Uppsala och utbildade sig sedan på Ölands Musikteaterskola och på kursen Sång och Vokalgrupp vid Högalids Folkhögskola.


Bo har medverkat i ett flertal teaterproduktioner, däribland Kärlekarna - kvinnornas Decamerone, slutproduktion Ölands Musikteaterskola och Om någon såg mig, slutproduktion årskurs 2 Ölands Musikteaterskola. Under flera år har han också medverkat i Uppsala Krönikespel Ur nattomhöljda tider.


Han har även medverkat som statist och skådespelare i reklamfilmer och tv-serier, däribland Torka aldrig tårar utan handskar, Allt faller och Sommartider.ERIK ANDERSSON

- Dramatiker, kompositör, grafisk formgivare, styrelseledamot

Produktioner: Sagan om draken med de stora tänderna, Det stora Kungakalaset, Skymning över Arboga 2020, Pest eller Corona


Erik har studerat drama- och teaterpedagogik samt litteraturvetenskap vid Umeå Universitet. Som medlem i studentföreningen Umespexarna har han stått på scen, skrivit manus, byggt dekor samt spelat i orkestern. Erik spelar fagott i Umeå Musiksällskaps symfoniorkester och undervisar i fagott på kommunala musikskolan i Umeå.

NIKLAS ULVFEBRAND

- Skådespelare, sångare

Produktioner: Det stora kungakalaset, Det kungliga julkalaset, Pest eller Corona, Skymning över Arboga 2020


Historiker -doktorand i arbetslivshistoria, körledare, sångare, skådespelare, författare, filmproducent, guide och verksamhetsledare för Folkhemsturen i Västerås.


Musikaliskt skolad sen unga år inom Adolf Fredriks musikklasser, Katarina gosskör. Niklas har studerat historia på Umeå universitet samt historia och litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola. Han har författat 1700-handbok i historisk verklighetsflykt, arbetat som evenemangsansvarig, verksamhetsutvecklare och guide vid Sala Silvergruva samt guide på Skokloster slott. Niklas är drivande bakom Folkhemsturen i Västerås, som visar upp det glömda folkhemmet. Han gör även egna produktioner med teater och musik.

SEBASTIAN WIHLSTRAND

-Skådespelare

Produktioner: Skymning över Arboga 2016, Sagan om draken med de stora tänderna


Sebastian är utbildad teaterpedagog på Örebro Universitet. Han arbetar idag som teaterlärare på Tjörns kommun.


Inom sin utbildning har han läst kurser i scenografi, kostym, rytmik och sceniskt karaktärsarbete. Han har även läst litteraturvetenskap på Luleå Universitet.


Sebastian läste estetiskt program med inriktning teater på gymnasiet och läste därefter på Bona folkhögskolas teaterlinje i Motala.

LISEN HERTZMAN

-Skådespelare, eldkonstnär

Produktioner: Skymning över Arboga 2016 och 2017


Lisen har studerat fysisk teater på internationella linjen Acting and collabrative theatre på Valla Folkhögskola.


Lisen är frilansade skådespelare och arbetar även med cirkus och pedagogik. Hon är konstnärlig ledare och artist i eldgruppen Lield som fokuserar på att sammanföra eldkonsten med andra utryck som teater och dans för att skapa unika föreställningar.


2014 var hon med och grundade Donya Scenkonstnätverk som både sätter upp föreställningar och arbetar med vidareutveckling för kultutövare.


2019 var hon med och grundade Kompani Error, en friteatergrupp.


Lisen är utbildad Teaterpedagog på Örebro Universitet.

ÅSA BERGH

-skådespelare, sångerska

Produktioner: Det kungliga Julkalaset


Åsa debuterade 1979, och har sedan arbetat på många av Sveriges musikteaterscener.

Hon gjorde bland annat rollen som Ulrika i Västergöhl i original-uppsättningen

av Kristina från Duvemåla i Malmö 1995,

och på den grammisbelönade CD:n.

1998 släppte hon soloCD:n Vi sjunger inatt som säljs i samband med hennes spelningar.


Aktuell med Picknick Unique, sommaren 2017s happening på Camp Active Studios -utflyktsmålet för hela familjen - i Lovene utanför Lidköping.


Åsa arbetar även med egna konsertföreställningar på turné, aktuella just nu är: Djävla Mansfôlk! - Hyllning till Monica Z och a Peace of Lôve & Understanding med premiär våren 2017.

LEO MATTHIS DICKSON

- Skådespelare, eldkonstnär, regissör

Produktioner: Skymning över Arboga 2017 och 2020, Fru Katarinas Gille 2019, Pest eller Corona


Leo är en frilansande skådespelare med fokus på fysisk teater, maskarbete och clown. Inom de senaste åren har han varit verksam i gycklargruppen Sodom & Gomorron och eldgruppen Lield, där det utöver eld funnits plats för både clown och fysisk teater. Leo har tidigare gjort den ledande rollen i Kalmar Slotts skräckvandring Fasor och Illdåd, samt medverkat i två uppsättningar av den komiska eldföreställningen Dante, det brinner.


Leo har studerat teater vid Dell'Arte International School of Physical Theatre i Kalifornien, USA och på Blekinge Folkhögskola. Han har även läst musik på visprogrammet, Nordiska Folkhögskolan.


Leo har även arbetat som visartist under namnet Björn Leo, samt arbetat med pedagogisk verksamhet inom både teater, maskmakeri och cirkus.


2019 var han med och grundade Kompani Error, en friteatergrupp.


Leo utbildar sig till Teaterpedagog på Örebro Universitet examensår 2021.

KAJSA ANDERSSON-BERG

-Regissör

Produktioner: Fru Katarinas gille, Skymning över Arboga 2018


Musikalartist som efter De Geers musikgymnasium utbildat sig vid bland annat Performing Arts School i Göteborg.


Du har bland annat kunnat se henne i produktionerna Crazy for you, Hans och Greta och Simon Boccanegra på Göteborgsoperan och i Östgötateaterns uppsättningar av Chicago, La cage aux folles och Camera.


Hon även arbetat flera år som projektledare och regissör i projekten Halloween på Kolmården och Sagojul på Kolmårdens djurpark.

CHRISTOPHER ERIKSSON

- Skådespelare, styrelseledamot

Produktioner: Skymning över Arboga 2019 och 2020, Pest eller Corona


Christopher arbetar som frilansande skådespelare samt studerar historia på Södertörns högskola. Han började med teater i vuxen ålder efter att han med sin kör Röstjärn medverkade i föreställningen Modern på Turteatern. Därefter studerade han Sång och teater på Sundbybergs folkhögskola samt skådespeleri på Stockholms Elementära Teaterskola.


Han har också studerat kursen Sång och komp på Bergslagens folkhögskola.


Hösten 2020 medverkar Christopher i musikalen Kräftan med delar av jazzgruppen Pombo.


Mer om Christopher: https://actorcv.me/christophereriksson

HANNA LARSSON

- Skådespelare, styrelseledamot

Produktioner: Skymning över Arboga 2019 och 2020, Pest eller Corona


Hanna har studerat två år på Actors Studio Stockholms skådespelarprogram och arbetar som frilansande skådespelare. Utöver sitt engagemang i Arbogateatern är hon för närvarande verksam i Wall & Vivien Kulturproduktions interaktiva teaterföreställningar som ges på beställning runt om i Norden. Hon har också medverkat i flertalet kortfilmer, reklamfilmer och informationsfilmer samt i webb-serien The Late Nat Show.


Hanna har även en fil.kand. inom medie- och kommunikationsvetenskap och har arbetat som copywriter och kommersiell redaktör på ett stort mediehus. 

JOSEFIN GLAADH

Skådespelare, eldkonstnär

Produktioner: Skymning över Arboga 2019 och 2020


Josefin är utildad i fysisk teater vid Kulturama i Stockholm. Som barn började hon i en teatergrupp i Norrtälje och gick sedan Tv/Estet linjen på Täby enskilda gymnasium i Stockholm.


Josefin är en frilansande skådespelare och har bla jobbat med kortfilm, långfilm, informationsfilm och olika teaterproduktioner. Josefin har medverkat i The vagina monologue 2020. Josefin gör även rollen som Viktoria av Baden i TV4s Drottningarna. 


Hon debuterade som manusförfattare till pilotavsnittet i serien Vad hände egentligen...? 2020.