GUSTAV VASA SKRIVER HISTORIA

Gustav  Vasa skriver historia

2023 var det 500 år sen Gustav Eriksson av ätten Vasa blev vald till kung och det är dags för honom att summera sitt liv! Det här är historien om hur Gustav Vasa skrev historia.


En fartfylld, färgstark och annorlunda föreställning om hur det egentligen gick till när Sveriges mest berömda kung blev just Sveriges mest berömda kung. Det bjuds på skratt, kungliga bekymmer och snabba vändningar!
Det här är historien om hur Gustav Eriksson av ätten Vasa skrev historia. Han genomförde en reformation och förändrade Sverige på sätt som fortfarande påverkar oss idag. Hur gick det egentligen till när han tog makten i Sverige och hur lyckades han undkomma Stockholms blodbad? Gustav hade dessutom flera barn och var mycket engagerad i deras utbildning. Det och mycket mer berättar kung Gustav, hans krönikeskrivare och en hel drös andra figurer om i den här föreställningen.


I samband med föreställningen kan vi erbjuda workshopen "Att födas in i en roll" som leds av teaterpedagog och skådespelare från teatern.


Föreställningen riktar sig till mellanstadiet och har stöd av Statens Kulturråd och Region Västmanland.


I arbetet med föreställningen samarbetar vi med ABF Västra Västmanland.

Regi: Emelie Hertzman, Niklas Ulfvebrand

Manus och kostym: Emelie Hertzman

Kostym- och scenografiassistent: Karin Fransson


I rollerna:

Gustav Vasa: Martin Åkesson

Peder Svart, Sten Sture d.y., biskopen, Katarina Sachsen-Lauenburg, m.fl.: Hanna Larsson

Kristian II, riksrådet, Margareta Leijonhufud, Nils Dacke, m.fl.: Nathalie Nilsson