HISTORISKA KVINNOPORTRÄTT -FILM

HISTORISKA KVINNOPORTRÄTT -FILM

Det finns så många spännande, driftiga och omvärldsförändrande kvinnor i vår historia. Naturligtvis finns det lika många kvinnor som män, men ändå är historieundervisningen långt ifrån någon jämställdhet. Dags för kvinnorna att ta plats!


Vi vill lyfta upp kvinnor ur Sveriges historia. Inte nödvändigtvis den som åstadkommit stordåd, utan lika gärna någon som gått en annorlunda väg för sin tid. Formatet ska fungera att använda i skolundervisningen för högstadiet och uppåt, avsnitten kommer att vara ca 15 minuter vardera.


2021 är det 100 år sen kvinnlig rösträtt! Det är då vi väljer att sjösätta vårt projekt.


AVSNITT 1

Vi söker följande:


Första avsnittet kommer att utspela sig cirka 1540-1580. All inspelning kommer förmodligen att ske dagtid, vardagar (skriv även om du bara kan på helger), i Arboga eller Västerås. Totalt rör det sig om 1-4 inspelningsdagar i maj, men beror på Coronaläget. Kontakta oss på info@arbogateatern.se, tipsa gärna andra!


Till det här projektet söker vi följande professionella funktioner (det betyder att du har utbildning inom ditt område och att du får lön för ditt arbete):

Skådespelare:

Man 1, man spelålder runt 25 år, du ska känna dig bekväm med att spela en kärleksrelation och kunna lära dig dansa, litet plus om du talar tyska.

Man 2, man spelålder runt 30 år, du har helst lite längre skägg och gärna blond eller rödblond.

Man 3, man spelålder runt 64 år, du har skägg.

Man 4, man spelålder runt 35-45 år, du ska ha mörkt hår och utseendemässigt kunna passa att komma från Spanien. Du ska känna dig bekväm med att spela en kärleksrelation.


Vi söker följande ideella funktioner.

Statister, män, kvinnor, de flesta åldrar är välkomna! Vill du vara med och se hur vi arbetar? Synas i en kortfilm? Klä upp dig i historiska kläder? Det finns en manlig roll som vakt med några repliker, annars är det mest stumma roller; tjänare, vakter, brudgum 25-30 år (lite mer utmärkande roll, men inga repliker), festgäster, kammarjungfrur, osv. Har du egen historisk dräkt du tror kan passa så skicka gärna med en bild på den.

Pojke, ca 15 år, för mindre roll med några repliker.

Bebis, för att spela nyfödda barn. Mycket korta inslag där barnet får vara som det är; glad eller ledsen, sovande eller vaken.


Personer som vill sy. Skulle du vilja lära dig mer om 1500-talets mode och att sy kläder från tiden? Få tillgång till mönster, kunskap och böcker för den perioden (och andra med om så önskas)? Då har du din chans nu! Vår kostymör Emelie behöver hjälp med allt som måste sys, och lite till, du hjälper till och samtidigt får du ta del av Emelies kunskaper. Plats för flera personer. Dagtid är att föredra. Kom en gång eller flera. Ha stor sömnadserfarenhet eller ingen alls, nåt finns det alltid man kan hjälpa till med!


Personer som vill hjälpa till runt inspelningen. Känner du att inget av det ovanstående passar in på dig, men skulle gärna vilja vara en del av detta? Hör av dig! Kanske kan du snickra? Kanske kan du hjälpa till med mat eller fika under inspelningsdagarna? Bara finnas där och hjälpa till med vad som behövs; bädda den kungliga sängen, skriva ett testamente, blanda till ”vinet”, vifta på en gardin så det ser ut som att det blåser, osv..?